lördag 10 april 2010

Herrbesök och ostkaka



Idag har jag varit med om något ganska speciellt, jag har bakat ostkaka för första gången och det var väldigt intressant och roligt! Vi (jag, Mamma mfl) åkte ut till Stora Segerstad idag på förmiddagen och fick lära oss göra detta med hjälp av Västbo Hushållningssällskap. Det tog några timmar och det är ganska många moment men det blir ju jättegott sen så det är det ju värt :) Jag och Mamma har nu blivit medlemmar i Hushållningssällskapet och vi hoppas på fler spännande kurser framöver! I helgen har vi Enzo som är Frida & Johans vovve på besök och våra tjejer är såklart jätteglada för det! Han ska vara här tills imorgon och efter att ha busat några timmar tar de nu igen sig i soffan en stund. Ikväll ska vi åka till Petri & Jessie i Gislaved och äta lite mat så vovvarna gör rätt i att ladda batterierna :) Imorgon kommer mina föräldrar på middag hit och på kvällen har jag celloövning inför nästa konsert. Det är mycket på gång nu men jag gillar ju när det är så! Ha en bra fortsatt helg.
Ostkaka
3 liter mjölk + 2 dl att röra ner ostlöpe i (mjölken ska vara direkt från bonden eller ohomogeniserad)
1 msk ostlöpe
1,4 dl vetemjöl
3 ägg
1 dl socker
40 gram sötmandel, skållad och hackad
2 bittermandlar, skållad och riven
3 dl vispgrädde
Sylt och grädde till servering

Värm 3 liter mjölk till exakt 37 grader (använd termometer).
Vispa ihop 2 dl mjölk med ostlöpe och mjöl. Rör ner blandningen i den varma mjölken och rör ungefär 1 minut. Lägg locket på grytan och låt stå tills massan har stelnat och släpper från kanten (ca 45 minuter).


Blanda under tiden ihop ägg, socker, mandeln (skållad och hackad), bittermandeln (skållad och riven) och grädden. Vi gjorde 3 satser med ostkakor samtidigt, därav 3 skålar med äggblandning... Ställ skålen åt sidan.

Över till grytan igen... Bryt ostmassan genom att först "ruta upp den" i grytan med en trägaffel och sen röra försiktigt. Låt stå en stund så att massan sjunker och vasslen (vätskan) flyter upp. Ös bort vasslen över en hink med en sil på (bilden ovan). Obs! Spara vasslen i hinken! Rör om igen och låt stå några minuter, upprepa. Fortsätt tills all vassle är borta....

I slutet får man använda handen och krama ur ostmassan. Massan är färdig när det inte kommer någon vätska ur den när man kramar den.

Häll äggblandningen över ostmassan och jobba ihop smeten med händerna. Grädda i en 1-litersform i 174 grader i ca en timme. Ostkakan ska ha fått fin färg och höjt sig på mitten.
Ostkakan håller ca 1 vecka i kylskåp, går även att frysa men den får ej tas direkt från frysen in i ugnen utan lägg den i kylen dagen innan den ska värmas. Värm försiktigt (ca 75 grader i 30 minuter).


Vi fick provsmaka ostkaka efter baket samt några brödsorter som kursledaren hade bakat på vassle, mums!
Kan bara inte låta bli att dela med mig av ett av recepten som är ett Focacciabröd bakat på vassle:
Focaccia
50 gram jäst
7 dl vatten eller vassle, 37 grader
2 tsk salt
½ dl olivolja
3 dl rågsikt
Ca 1 liter vatemjöl
4 msk olivolja till pensling
2 msk timjan
2 tsk gourmetsalt/havssalt
Arbeta degen tills den känns smidig, men fortfarande ganska lös. Låt jäsa cirka 30 minuter.
Häll lite olivolja i två långpannor/plåtar. Dela upp degen och platta ut med oljad hand. Stryk ut olivolja på degen, strö över timjanoch gourmetsalt. Låt jäsa ca 15 minuter. Grädda i 225 grader i ca 15 minuter. MUMS!!
Tack för en trevlig dag tjejer!!

2 kommentarer:

Anki J. sa...

Ostkaka är tydligen inget man slänger ihop på en kvart ;)

Focacci-brödet låter gott och det måste jag testa en gång.

I em var vi 11 cavalier som gick en runda tillsammans med fikakorgarna i Fårbäck. Så härligt och mina hundar har snarkat i kapp hela kvällen

Ha det bäst!
Kram

Frida sa...

Hihi Enzo har nog haft riktigt skoj han med ;) för han är sååå trött nu, han har sprungit en runda med när jag cyklade så det kanske tog ut honom ordentligt nu hihi.

Oj OJ ostkaka var inte bara något man slänger ihop på en kvart ;) men det är ju klart värt det när det är hemlagad sen.

Hoppas ni haft en bra eftermiddag sen. KRAM KRAM vännen!