onsdag 24 februari 2010

Smörgåstårta à la Svärmor


Svärmor och Svärmor är det väl inte än, egentligen inte förrän man är gift eller räcker det att man är förlovad för att få säga det? Receptet på smörgåstårta fick jag hur som helst av Mattias mamma för ganska många år sedan och sedan dess har det varit en favorit på kalas och annat. Idag har jag svängt ihop en på förmiddagen då vi ska fira min kära kollega A som fyllt 60 år! Nu på förmiddagen var jag en sväng i skogen med vovvarna och nu efter lunch tänkte jag sätta en brassestol i lä i solen bakom snödrivan och njuta en stund innan det är dags att vila en stund för att kunna jobba inatt. Gäller att passa på, inte varje dag det ser ut så här ute :) Ha en riktigt bra onsdag!

Smörgåstårta 8-10 personer
6 halvor hönökaka
10 dl lätt crème fraiche naturell
2,5 dl lättmajonnäs
10 hårdkokta ägg
400 gram rökt skinka
2 krukor gräslök
lite salt och peppar
dekoration

Lägg ut 2 halvor hönökaka på t.ex en pizzatallrik. Blanda 4 dl crème fraiche, 1 dl majonnäs och 6 kokta hackade ägg i en skål. Strö över lite salt och peppar. Bred ut blandningen på hönökakorna.
Lägg på ett lager hönökaka till. Blanda 4 dl crème fraiche, 1 dl majonnäs, skinkan (skuren i småbitar) och klippt gräslök i en skål. Bred ut blandningen på hönökakorna.
Lägg på sista lagret av hönökakorna. Blanda 2 dl crème fraiche och ½ dl majonnäs, bred ut. Skiva de sista 4 äggen och lägg skivorna längst ut på tårtan. Dekorerna med t.ex räkor, frukt, ost, paprika, gurka, låt fantasin flöda ;-)
Låt stå i kylskåp minst 8 timmar innan servering så den gottar till sig lite!


Vår vanliga väg mot kalhygget i skogen är snötäckt så vi
får använda andra vägar ett tag nu. Lady spanar

Vårt hus inbäddat i snö :)

2 kommentarer:

Anki J. sa...

Mums så god smörgåståtran ser ut...Sitter här o dreglar..

Vi kan inte heller gå på stigarna inne i skogen eller rättare sagt jag kan inte för all snön men tjejerna springer som galningar in och ut i skogen men så är de oxå trötta när vi kommer hem.
Blir avundsjuk på dig som har kunnat sitta i solen. Här har den inte visat sig i dag...

Frida sa...

Åh va god smörgåstårtan ser ut!!!
Hoppas allt är bra idag med dig gumman.
Kram kram