onsdag 18 februari 2009

Ekologi


Det talas mycket om ekologisk mat hit och dit hela tiden. Men vad innebär det egentligen att välja ekologisk mat och hur gör man? Hittade ett par bra sidor på nätet som jag tänkte försöka sammanfatta.
Ekologisk mat
Det finns många sorters livsmedel. De flesta är varor som i ett första led har producerats med hjälp av sol, jord och vatten. Hur det går till kan variera. I Grekland odlas tomater under bar himmel, medan svenska tomater för det mesta odlas i växthus. Säd till bröd kan odlas med eller utan plöjning, med eller utan hjälp av kemiska bekämpningsmedel, och med eller utan konstgödsel. De som väljer bort kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel brukar kallas ekologiska odlare och är första länken i kedjan som resulterar i ekologisk mat.
Ekologi — lära om samspelet i naturen
Ekologi är läran om de levande varelsernas relationer till sin omvärld. Det är ett kunskapsområde alla lantbrukare måste vara insatta i. Att en viss inriktning ändå kallas ekologisk har historiska förklaringar. Det ekologiska lantbruket utvecklades under 1900-talet, som en reaktion mot kemikalieintensiva och miljöstörande produktionsmetoder. En alternativrörelse växte fram, med filosofin att lantbruket bättre måste vårda och ta tillvara naturliga samband och processer, det vill säga samband som kan beskrivas med hjälp av vetenskapen ekologi.
Gemensamma regler
Bönderna i alternativrörelsen valde att avstå från bekämpningsmedel, konstgödsel och en del andra hjälpmedel. Produkterna blev dyrare att framställa, men såg inte annorlunda ut. Därför behövdes gemensamma regler och ett system för att informera konsumenterna om vad som var speciellt med produkterna. Idag finns gemensamma lagar och regler för det som kallas ekologisk produktion och märken som pekar ut de ekologiska produkterna. I Sverige är det KRAV-märket och EUs gemensamma märke.Här kan du läsa mer om vad som utmärker den ekologiska odlingen, om reglerna, miljöeffekterna, om ekomatens kvalitet, pris och ställning på marknaden.
Att handla ekologiskt och klimatsmart
* Börja med tre basvaror t.ex potatis, ägg och mjölk- det gör skillnad
* Använd sånt som har säsong, billigare och fräschare!
* Välj svenskt kött så du vet att djuren haft det bra.
* Köp kvalité, hellre en mindre och dyrare köttbit men med god kvalité än en större som är seg och inte smakar gott.
* Laga maten, undvik halvfabrikat som innehåller mindre näringsämnen men mer konstiga ämnen.
* Tänk efter i affären hur mycket mat som går åt och spara rester om det blir över.
* Köp inte flaskvatten som ofta innehåller vatten från Norge och Sverige och som transporteras till Frankrike för paketering och tillbaka till svenska butiker för försäljning.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bravo!! Vad skönt med någon mer som är pro-naturlig mat! Mycket bra sammanfattat också! Tror att vi alla skulle att må bättre om vi inte äter massa konstiga ämnen.
Vi får nog bege oss till ikea och prova lite där med! Men du, vore fantastiskt roligt med lite vårshopping tillsammans med dig! Har inte fått mitt schema för mars ännu dock. Sen kommer jag gärna ner och hälsar på dig nån gång också! kram!