onsdag 1 oktober 2008

Tisdagstema vilt



Hittade ett så gott recept på en "vilt-gryta" i förra veckans ICA-blad. Det var flera recpt i bladet och alla recept var under höst-temat med ingredienser som lagerblad, kantareller och balsamvinäger. Förra veckan provade jag en viltfärs och igår blev det vilt-grytan. Passade på att använda kantarellerna vi hittade i skogen i söndags och grytan blev så himla god! Den kokade i nästan två timmar så hela huset luktade gryta :-) Receptet finns här nedanför.
Idag började de gräva ner jorvärmen runt huset, grävningen blir förmodligen färdig imorgon och sen är installationen klar nästa vecka. Tänk så skönt att slippa veden och slippa planera in när man ska elda för att kunna ha varmvatten för att kunna discha. Ovan en bild på hur framsidan ser ut för tillfället. Baksidan även den för tillfället mer en plöjd åker än en gräsmatta. Men men, det blir fint när det är klart sen och till våren/sommaren när vi har dränerat om kan vi ju gör ordning trädgården ordentligt! Har redan nu börjat rita på lite olika idéer inför trädgårdsplaneringen. Det ska vara snyggt men lättskött är väl lite av vårt motto. Nu är det dags att sova en stund innan man ska fara till jobbet ikväll, tjingeling!

VILTGRYTA MED TRATTKANTARELLER
4 portiner
600 g grytbitar av älg eller nötkött
2 msk rapsolja
2 gula lökar i bitar
2 skalade morötter i stavar (eller fler om man tycker så)
200 g skalad rotselleri i bitar
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
3 msk flytande viltfond
3 msk koncentrerad äppeljuice
ca 1 L vatten
Kantareller
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2 lagerblad
1 msk majsstärkelse
salt och peppar
1. Bryn grytbitarna i olja. Tillsätt morötter, lök och rotselleri och låt den få färg. Tillsätt pressad vitlök och tomatpuré och fräs någon minut. Tillsätt viltfond, äppeljuice och vatten så att det täcker köttet. Lägg i trattkanatareller, timjan, rosmarin och lagerblad. Låt det koka sakta i 1-2 timmar tills köttet är mört. Skumma av ev. fett och slaggprodukter.
2. Red grytan med majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
3. Servera grytan med potatis och lingon.


Leia söt och trött på Simons (mattias jobb) igår

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh den viltgrytan lät riktigt god!! måste testas någon dag ;) sj gjode jag vilt biffar på älgfärs och sen hade jag i fetaost!mumma! :) haft en bra dag annars??
KRAMIS

Anonym sa...

Åh fy vad du jobbar Mia :) men de är väl roligt. Jag hade inte orkat jobba natt och så. Härligt att allt är bra annars:D här är det också toppen. Roligt att du tyckte bilderna blev fina. Det var en riktigt skoj grej att göra :) det borde du pröva. De sminkar och säger hur man ska stå mm. Ha en bra kväll sen tjejen! KRAMs