fredag 18 april 2008

Högre lön??!?



Vad tycker ni om debatten som är väldigt het just nu? Vi har blivit erbjudna en löneökning på ca 8% på en 3-årsperiod. En nyfärdig sjuksköterska har idag runt 18-19000 i ingångslön efter 3 års studier på universitet beroende på landsting. En högskoleingenjör med lika lång utbildning har minst 25000 kr i ingångslön.
När jag kommer till arbetet har jag ansvar för 8-10 patienter. Ansvar för både omvårdnad och medicingivning. Ansvar för att patienterna får sina mediciner, att de får rätt mediciner, att de får frukost, ligger skönt i sängen, kommer upp och rör på sig, hur de ligger i olika kontroller som temperatur, blodtryck och syresättning. Att de inte ligger i avföring, att man undviker liggsår, att de får rätt mat och inte har ont. Ansvar inför anhöriga när vi har samtal, att jag ska ha i huvudet vad 10 patienter kom till sjukhuset för, vad man har gjort med dem under de dagarna de varit på sjukhus, vad deras blodprover har för värden osv osv..... Och inte minst ansvar inför utskrivning; att patienterna kommer väl hem, att de får allt med sig, att de får rätt medicin delat i dosett, att de åker hem på rätt sätt och i rätt tid. Oftast är man mer än stressad på jobbet och orkar inte någonting när man kommer hem förutom att sova. Allt för patientens välbefinnande, så är det ju, man vill ju dem väl i första hand! :-)
Vad tycker ni? Jag tycker att det är självklart att vi ska ha bättre betalt!! Vi är en egen profession, liksom läkarna, vi är legimtimerade, liksom läkarna. Av våra 120 poäng är 60 poäng ämnen läkarna aldrig snuddar vid i sin utbildning. Vi har omvårdnadsansvar och de har medicinskt ansvar. Ofta har man bättre betalt som undersköterska inom kommunen än som sjuksköterska i landstinget. De har inget medicinskt ansvar, inte heller det omvårdnadsansvar som vi har.

En AT-läkare har flera tusen mer i lön när de börjar jobba än vad vi har som legitimerade och då är de inte ens legitimerade utan är fortfarande under utbildning. Visst, de ska ha bättre betalt eftersom de går i skolan längre men senare i livet har de ofta minst dubbelt betalt om inte 5 gånger mer än oss som överläkarna på vår avdelning. Ofta gör vi mycket av läkarnas uppgifter samt säger till dem vad de ska göra, annars blir det aldrig gjort. Borde vi inte få lite av deras lön också? Läs gärna mer på http://www.vardforbundet.se/ Bilden kommer från ett av mairos (http://www.mairo.se/) tyger. När jag och Mattias får barn blir det nog en del småsyrror på gardinerna, tycker tyget är hur sött som helst!

I eftermiddag bär det av till Skåne, närmare bestämt Knutstorp. Mattias har tävling i helgen. Själv tänker jag serva med mat och fika men framförallt njuta av solen! Kram

Inga kommentarer: